Starodávné buchty recept.
Ingredience pro starodávné buchty:
mouka pšeničná hladká 400 g
mléko 250 ml
droždí čerstvé 30 g
cukr krupice 80 g
máslo 100 g
vejce 1 ks
sůl špetka
marmeláda nebo povidla podle chuti
tuk na vymazání plechu
hrubá mouka na podsypání
Recept na starodávné buchty:
Nejprve si připravíme kvásek. V malé misce smícháme droždí se dvěma lžícemi cukru a trochou teplého mléka. Přidáme trochu mouky, aby vznikla hustá kaše, kterou necháme v teple kynout asi 15 minut. Mezitím si v míse smícháme zbytek mouky, sůl a zbytek cukru. V jiné nádobě rozpustíme máslo a necháme trochu vychladnout. Do mouky přidáme kvásek, rozpuštěné máslo, vejce a postupně přiléváme zbytek teplého mléka. Těsto řádně vypracujeme, dokud není hladké a nelepí se. Poté těsto přikryjeme a necháme na teplém místě asi hodinu kynout. Po vykynutí těsto rozdělíme na menší části. Každou část rozválíme, do středu dáme lžíci marmelády nebo povidel a těsto zabalíme tak, aby náplň byla uvnitř. Buchty klademe na vymazaný a moukou vysypaný plech a necháme ještě asi 15 minut kynout. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů Celsia asi 25 minut, dokud buchty nejsou zlatavé.
Tipy pro dokonalé buchty:
Kvalita marmelády nebo povidel má velký vliv na chuť buchet, proto vybírejte kvalitní a chutné náplně. Před pečením buchty můžete potřít rozšlehaným vejcem, což jim dodá krásný lesklý povrch. Buchty jsou nejlepší čerstvé, ale můžete je také skvěle zmrazit a po rozmrazení jsou jako čerstvé. Při práci s droždím je důležité, aby všechny ingredience byly vlažné, nikoli horké, aby nedošlo k poškození droždí.