Staročeský jablkový nákyp recept


Staročeský jablkový nákyp recept.

Ingredience:
- 1 kg jablek
- 6 rohlíků
- 4 vejce
- 1 litr mléka
- 100 g cukru (můžete přidat více podle chuti)
- 1 vanilkový cukr
- 50 g rozpuštěného másla
- špetka skořice
- moučkový cukr a máslo pro vymazání pekáčku

Recept:
1. Předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia. Pekáč vymažte máslem a posypte moučkovým cukrem.
2. Jablka oloupejte, vykrojte jádřince a nakrájejte na tenké plátky. Rohlíky nakrájejte na kostičky nebo plátky.
3. Ve velké misce smíchejte vejce s cukrem a vanilkovým cukrem do hladka. Postupně přilévejte mléko a rozpuštěné máslo, neustále míchejte.
4. Do směsi přidejte nakrájené rohlíky a jablka, dobře promíchejte. Pokud je směs příliš suchá, přidejte trochu mléka. Nakonec přidejte špetku skořice pro dochucení.
5. Směs přeneste do připraveného pekáče a pečte v předehřáté troubě asi 45 minut nebo dokud nákyp nezhoustne a povrch zezlátne.
6. Po upečení nechte nákyp chvilku odpočinout, poté podávejte. Můžete posypat moučkovým cukrem nebo podávat s vanilkovou zmrzlinou.

Tipy:
- Pro extra křupavý vršek nákypu můžete posypat jeho povrch demerara cukrem nebo pokrájet na něj malé kousky másla před pečením.
- Experimentujte s přidáním různých druhů ořechů do nákypu pro více textury a chuti.
- Pokud máte rádi bohatší chuť, můžete do směsi přidat trochu rumu nebo brandy.
- Tento nákyp je vynikající i v chladnější formě, takže neváhejte si uchovat zbytky v lednici a podávat i následující den.