Staročeská svíčková od babičky, recept pro amatéry recept


Staročeská svíčková od babičky, recept pro amatéry recept.

Staročeská svíčková od babičky je klasické české jídlo, které si získalo srdce mnoha generací. Tento recept je určen pro amatéry, takže se nebojte a pustíme se do toho!

**Ingredience**:

- 1 kg hovězí svíčkové
- 250 g kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer)
- 2 cibule
- 100 g slaniny
- 2 lžíce oleje
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 5 kuliček nového koření
- 3 bobkové listy
- sůl a pepř dle chuti
- 1 citron
- 250 ml smetany na vaření
- 1 lžíce cukru
- 100 ml bílého vína

**Recept**:

1. Svíčkovou očistěte, osolte, opepřete a nechte chvíli odpočinout. Mezitím si nakrájejte kořenovou zeleninu na menší kousky a cibuli na jemno.
2. Ve větším hrnci rozehřejte olej a krátce na něm opečte nakrájenou slaninu. Jakmile slanina pustí tuk, přidejte cibuli a restujte, dokud nezezlátne.
3. Přidejte maso a ze všech stran ho krátce opečte, aby se uzavřely póry. Poté přidejte nakrájenou zeleninu a chvíli restujte.
4. Přisypte mouku, promíchejte a nechte zpěnit. Následně přidejte rajčatový protlak, nové koření, bobkové listy, cukr a zalijte vínem a vodou, tak aby bylo maso ponořené.
5. Vařte na mírném ohni pod pokličkou asi 2 hodiny, dokud není maso měkké. Během vaření pravidelně kontrolujte a případně dolévejte vodu.
6. Když je maso měkké, vyjměte ho a koření. Zeleninu a šťávu rozmixujte do hladka, vrátíte maso zpět do omáčky a přidejte smetanu, citronovou šťávu a dochuťte solí a pepřem.
7. Vařte ještě asi 5 minut, aby se všechny chutě spojily.

**Tipy**:

- Pokud chcete omáčku ještě krémovější, můžete přidat více smetany.
- Svíčkovou podávejte s houskovým knedlíkem nebo pečivem.
- Pro intenzivnější chuť můžete do omáčky přidat lžičku hovězího bujónu.
- Nezapomeňte, že klíčem k úspěchu je pomalé vaření na mírném ohni, aby maso bylo krásně měkké a omáčka měla bohatou chuť.

Tento recept vám umožní připravit tradiční české jídlo, které potěší nejen vaši rodinu, ale i přátele. Dobrou chuť!