Srnčí kýta s červeným vínem recept.
**Ingredience:**
- 1,5 kg srnčí kýta
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 středně velké cibule
- 2 mrkve
- 2 stonky celeru
- 5 stroužků česneku
- 2 lžičky tymiánu
- 2 lžičky rozmarýnu
- 500 ml červeného vína
- 500 ml hovězího vývaru
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř
**Recept:**
1. Předehřejte troubu na 160 stupňů Celsia.
2. Srnčí kýtu očistěte, osolte a opepřete.
3. Na velké pánvi rozehřejte olivový olej a srnčí kýtu z obou stran krátce opečte, dokud nezíská zlatohnědou barvu. Poté ji vyjměte a dejte stranou.
4. Na téže pánvi přidejte nadrobno nakrájenou cibuli, mrkev, celer a česnek. Restujte, dokud zelenina lehce nezměkne.
5. Přidejte tymián a rozmarýn a restujte další 1 minutu.
6. Přilijte červené víno a nechte vařit, dokud se množství nezredukuje na polovinu.
7. Přidejte hovězí vývar a přiveďte k varu.
8. Kýtu vložte do pekáčku a přidejte směs zeleniny a vývaru.
9. Pekáč přikryjte a dejte do předehřáté trouby. Pečte 2 až 3 hodiny, dokud není maso měkké a šťavnaté.
10. Po upečení nechte maso před krájením odpočinout asi 10 minut.
**Tipy:**
- Pro ještě lepší chutě nechte kýtu marinovat v červeném víně a bylinkách v lednici přes noc.
- Místo červeného vína můžete použít tmavé pivo pro jinou, ale rovněž vynikající chuť.
- Pokud máte rádi hustší omáčku, můžete po vyjmutí masa z pekáčku směs zeleniny a šťávy přelít do hrnce, přidat lžíci másla smíchaného s moukou a vařit, dokud nezhoustne.
- Podávejte s bramborovým pyré nebo pečenými bramborami a čerstvým salátem pro kompletní jídlo.