Špízy (ražničí) se zelím recept.
Ingredience:
- 500 g vepřového nebo kuřecího masa
- 2 papriky (různé barvy)
- 2 cibule
- 1 cuketa
- sůl, pepř
- 2 lžíce olivového oleje
- Na zelí:
- 500 g bílého zelí
- 1 jablko
- 1 cibule
- 2 lžíce vinného octa
- 1 lžíce cukru
- sůl, kmín
Recept:
1. Maso očistěte a nakrájejte na kostky. Papriky, cibule a cuketu očistěte a nakrájejte na větší kousky.
2. Střídavě napichujte kousky masa a zeleniny na špejle. Osolte, opepřete a potřete olivovým olejem.
3. Připravte gril nebo pánev a špízy grilujte z každé strany asi 5 minut, dokud nejsou maso a zelenina krásně propečené.
4. Zatímco se špízy grilují, připravte zelí. Na pánvi na troše oleje osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli. Přidejte nadrobno nakrouhané zelí a jablko. Zalijte vinným octem, přidejte cukr, sůl a kmín.
5. Dusíme zelí na mírném ohni asi 20 minut, dokud nezměkne. Podle potřeby můžete přilít trochu vody.
6. Hotové špízy podávejte s dušeným zelím.
Tipy:
- Místo vepřového nebo kuřecího masa můžete použít také hovězí nebo jehněčí.
- Do zelí můžete pro zvýraznění chuti přidat trochu slaniny nebo šunky.
- Pokud máte rádi pálivější, přidejte do marinády nebo na zeleninu trochu chilli.
- Špízy můžete připravit také v troubě, pečte je při 200 °C asi 15-20 minut.