Špenátový puding recept


Špenátový puding recept.

Špenátový puding je lahodný a zdravý dezert, který je nejen chutný, ale i vizuálně přitažlivý díky své živé zelené barvě. Tento recept je jednoduchý a připravíte ho s použitím běžně dostupných ingrediencí.

Ingredience:
- 250 g čerstvého špenátu
- 2 velké vejce
- 250 ml plnotučného mléka
- 100 g cukru
- 50 g másla
- 100 g mouky
- 1 lžička vanilkového extraktu
- Špetka soli

Recept:
1. Nejprve předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia. Mezitím si připravte formu na pečení, kterou vymažete máslem.
2. Špenát důkladně omyjte pod tekoucí vodou. V hrnci přiveďte k varu trochu vody a špenát v ní povařte asi 2 minuty, aby změkl. Poté ho sceďte a nechte chvíli vychladnout.
3. V mixéru rozmixujte změklý špenát s mlékem, dokud nezískáte hladkou směs.
4. V míse smíchejte rozmixovaný špenát s mlékem, vejci, cukrem, rozpuštěným máslem, moukou, vanilkovým extraktem a špetkou soli. Dobře promíchejte, dokud nezískáte jednolitou směs.
5. Těsto nalijte do připravené formy a pečte v předehřáté troubě asi 25 až 30 minut. Puding by měl být po upečení pevný na dotek.
6. Nechte puding vychladnout na pokojovou teplotu a poté jej můžete podávat.

Tipy:
- Pro intenzivnější chuť a barvu můžete přidat do těsta hrst čerstvých špenátových listů navíc.
- Pokud máte raději sladší dezerty, můžete přidat více cukru, nebo pokapat hotový puding medem či javorovým sirupem.
- Špenátový puding můžete podávat s vanilkovou zmrzlinou nebo šlehačkou pro ještě bohatší chuťový zážitek.
- Tento puding je možné uchovávat v lednici až 3 dny, takže ho můžete připravit dopředu.

Špenátový puding je skvělým způsobem, jak přidat do svého jídelníčku více zeleniny, a zároveň si pochutnat na něčem sladkém. Experimentujte s přísadami a najděte svou oblíbenou variantu tohoto netradičního dezertu.