Špenátové knedlíky s tvarohem recept.
Ingredience:
- 250 g mraženého špenátu
- 250 g tvarohu
- 2 vejce
- 100 g strouhanky
- sůl
- muškátový oříšek
- 50 g másla
- 100 g sýra (podle chuti, ideálně parmezán nebo pecorino)
Recept:
1. Mražený špenát necháme rozmrazit a dobře vymačkáme vodu.
2. Do mísy dáme špenát, přidáme tvaroh, vejce, strouhanku, osolíme a přidáme trochu nastrouhaného muškátového oříšku. Vše důkladně promícháme a necháme asi 15 minut odpočinout, aby strouhanka nasákla vlhkost.
3. Z připravené směsi tvoříme knedlíky. Při tvarování je dobré mít ruce navlhčené, aby se směs nelepila.
4. V hrnci přivedeme k varu osolenou vodu a do ní opatrně vkládáme knedlíky. Vaříme na mírném ohni přibližně 15–20 minut. Knedlíky jsou hotové, když vyplavou na povrch.
5. Mezitím si na pánvi rozpustíme máslo a můžeme do něj přidat trochu strouhanky pro získání chrumkavé textury.
6. Uvařené knedlíky opatrně vyjmeme z vody, necháme okapat a naservírujeme. Přelijeme je připraveným máslem a posypeme strouhaným sýrem.
Tipy:
- Při vaření knedlíků se vyvarujte silnému vaření, aby se nerozpadly. Ideální je mírné bublání.
- Pro pikantnější chuť můžete do směsi přidat česnek nebo ostrou papriku.
- Knedlíky jsou výborné i jako samostatné jídlo, můžete k nim podávat jogurtový dip nebo lehký zeleninový salát.
- Pokud máte raději pevnější konzistenci knedlíků, můžete přidat do směsi více strouhanky nebo trochu mouky, ale pozor aby nebyly příliš tuhé.