Špenátová pomazánka recept


Špenátová pomazánka recept.

Recept na špenátovou pomazánku:

**Ingredience:**
- 200 g čerstvého špenátu
- 1 středně velká cibule
- 2 stroužky česneku
- 100 g kremžské hořčice
- 150 g měkkého tvarohu
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl a čerstvě mletý černý pepř dle chuti
- 1 lžička citronové šťávy

**Recept:**
1. Nejprve si připravte špenát. Pokud používáte čerstvý špenát, důkladně ho omyjte a osušte. Pokud máte velké listy, můžete je nasekat na menší kousky pro snadnější zpracování.
2. Cibuli a česnek oloupejte a nadrobno nakrájejte. Na pánvi rozehřejte olivový olej a přidejte cibuli s česnekem. Restujte, dokud směs nezměkne a nezačne být průhledná.
3. Přidejte špenát na pánev a restujte, dokud nezvadne. To by mělo trvat přibližně 3 až 5 minut. Poté směs nechte vychladnout.
4. Vychladlou špenátovou směs společně s kremžskou hořčicí, měkkým tvarohem a citronovou šťávou dejte do mixéru nebo použijte ponorný mixér, a vše rozmixujte do hladka. Ochutnejte a podle potřeby dochuťte solí a černým pepřem.
5. Hotovou pomazánku přeneste do misky a můžete podávat s čerstvým pečivem nebo jako dip k zelenině.

**Tipy:**
- Pomazánku můžete dochutit i dalšími bylinkami, jako je bazalka nebo petržel, pro intenzivnější chuť.
- Pro veganskou verzi nahraďte tvaroh rostlinným tvarohem nebo vegan majonézou.
- Špenátovou pomazánku můžete použít nejen jako pomazánku na chléb, ale také jako základ pro zeleninové wrapy nebo jako rychlou omáčku k těstovinám.
- Pokud máte rádi pikantnější chuť, přidejte do pomazánky trochu chilli nebo papriky.
- Pro extra krémovost můžete přidat lžíci olivového oleje navíc nebo kapku smetany.