Špenátová polévka s vejcem a jogurtovým dipem recept.
Špenátová polévka s vejcem a jogurtovým dipem je nutričně bohaté jídlo, které přináší do vaší stravy spoustu vitaminů a minerálů. Tato receptura je jednoduchá a rychlá, ideální pro lehký oběd či večeři.
Ingredience pro špenátovou polévku:
- 500 g čerstvého špenátu
- 1 l zeleninového bujónu
- 1 malá cibule, nakrájená
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 2 lžíce olivového oleje
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- 4 vejce
- Nastrouhaný parmazán pro servírování
Ingredience pro jogurtový dip:
- 200 g bílého jogurtu (nejlepší je použít hustý, např. řecký jogurt)
- 1 stroužek česneku, nasekaný
- 1 lžíce čerstvého kopru, nasekaného
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
Postup přípravy špenátové polévky:
1. V hlubokém hrnci zahřejte olivový olej a na mírném ohni osmažte cibuli do zlatova. Přidejte česnek a osmažte další minutu.
2. Přidejte čerstvý špenát a nechte jej zavadnout. To trvá jen několik minut.
3. Přilijte zeleninový bujón a přiveďte k varu. Ochutnejte a podle potřeby přidejte sůl a pepř.
4. Polévku nechte vařit na mírném ohni asi 10 minut. Pomocí ponorného mixéru polévku rozmixujte do hladka.
5. Ve vedlejší pánvi uvařte vejce na mírně tekutý žloutek (asi 4-6 minut).
6. Polévku nalijte do misek, do každé vložte lžící opatrně jedno vejce a posypte nastrouhaným parmazánem.
Postup přípravy jogurtového dipu:
1. V malé misce smíchejte jogurt, nasekaný česnek a kopr. Ochutnejte a přidejte sůl a pepř podle chuti.
2. Dip podávejte v malé misce vedle špenátové polévky.
Tipy pro perfektní špenátovou polévku:
- Pro intenzivnější chuť můžete přidat do polévky trochu muškátového oříšku.
- Pokud chcete polévku více krémovou, můžete přidat trochu smetany či kokosového mléka.
- Použití čerstvého špenátu je ideální, ale v zimních měsících můžete použít i mražený špenát.
- Servírujte s čerstvým pečivem pro kompletní a vyvážené jídlo.