Špenátová polévka s krutony recept.
**Ingredience:**
- 500 g čerstvého nebo mraženého špenátu
- 1 středně velká cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 litr zeleninového vývaru
- 150 ml smetany na vaření
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř
- Muškátový oříšek
- Croutony (krutony):
- 4 krajíce starého bílého pečiva
- 2 lžíce olivového oleje
- Česnekový prášek
- Sůl
**Recept:**
1. Cibuli a česnek oloupejte a nasekejte. V hrnci rozehřejte olivový olej a osmahněte na něm cibuli a česnek, dokud nezměknou a nezačnou se zlatě obarvovat.
2. Přidejte špenát (pokud používáte mražený, nemusíte ho předem rozmrazovat) a restujte, dokud nezměkne.
3. Zalijte zeleninovým vývarem a vařte asi 10 minut.
4. Polévku rozmixujte ponorným mixérem do hladka.
5. Vraťte polévku na oheň, přidejte smetanu a řádně promíchejte. Dochutíte solí, čerstvě mletým pepřem a špetkou muškátového oříšku.
6. Krutony: Pečivo nakrájejte na kostičky. V pánvi rozehřejte olivový olej a osmažte na něm kostičky pečiva dozlatova a křupava. Na konci osolte a přidejte česnekový prášek pro chuť.
7. Polévku podávejte s krutony na povrchu.
**Tipy:**
- Pro veganskou verzi polévky smetanu nahraďte kokosovým mlékem nebo smetanou na vaření z ořechů.
- Pokud máte rádi pikantnější chutě, do polévky můžete přidat trochu chilli papričky nebo čerstvého zázvoru.
- Pro ještě bohatší chuť můžete do polévky přidat lžíci másla nebo ghee při restování špenátu.
- Místo croutonů můžete polévku posypat praženými slunečnicovými nebo dýňovými semínky.