Špenátová omeleta recept


Špenátová omeleta recept.

Pro přípravu špenátové omelety budete potřebovat následující ingredience:

- 4 velká vejce
- 2 hrsti čerstvého špenátu
- 1 malou cibuli
- 2 stroužky česneku
- 50 ml mléka
- Sůl a pepř podle chuti
- 1 lžíci olivového oleje
- 50 g strouhaného sýra (volitelně)

Recept na přípravu špenátové omelety:

1. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte na jemno.
2. Na pánvi na středním plameni rozehřejte olivový olej a přidejte cibuli s česnekem. Smažte dozlatova.
3. Přidejte špenát a smažte, dokud nezměkne. Odložte stranou.
4. Ve velké míse rozšlehejte vejce, mléko, sůl a pepř dohladka. Můžete přidat i strouhaný sýr pro bohatší chuť.
5. Na stejnou pánev, kde jste smažili špenát, přidejte směs vajec. Rozprostřete špenát rovnoměrně po vrchu.
6. Omeletu nechte na mírném ohni vařit, dokud nezačne směs tuhnout, ale stále je na povrchu měkká.
7. Pomocí špachtle omeletu opatrně přeložte na polovinu a nechte dojít.
8. Hotovou omeletu podávejte ihned.

Tipy pro dokonalou špenátovou omeletu:

- Přidání trochy smetany do vajec udělá omeletu ještě nadýchanější.
- Experimentujte s různými druhy sýra, například mozzarellou, fetou nebo parmazánem, pro různé chuťové variace.
- Pokud máte rádi trochu ostré, přidejte do směsi trochu červené papriky nebo jemně nakrájeného chilli.
- Pro zdravější variantu použijte místo celých vajec pouze bílky.
- Špenát můžete nahradit jinými listovými zeleninami, jako je mangold nebo kale, pro různé nutriční benefity.