Špenátová bramboračka recept


Špenátová bramboračka recept.

Ingredience pro špenátovou bramboračku:
- 500 g brambor
- 200 g čerstvého špenátu
- 1 velká cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 l zeleninového vývaru
- 2 lžíce oleje
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř
- 1/2 lžičky muškátového oříšku
- Směs na zahuštění (např. 1 lžíce hladké mouky rozpuštěné ve vodě)

Recept:
1. Brambory oloupejte, omyjte a nakrájejte na menší kostičky. Cibuli a česnek oloupejte a nasekejte nadrobno.
2. V hrnci rozehřejte olej a zpěňte na něm cibuli dozlatova. Přidejte česnek a chvilku smažte.
3. Přidejte nakrájené brambory a vše osmažte dohromady asi 2 minuty.
4. Zalijte zeleninovým vývarem a přiveďte k varu. Vařte, dokud brambory nebudou téměř měkké.
5. Mezitím si omyjte špenát a odstraňte tvrdé stonky. Přidejte špenát do hrnce a vařte dalších 5 minut, než špenát zvadne a brambory budou úplně měkké.
6. Polévku lehce ochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem. Poté ji rozmixujte ponorným mixérem na hladkou konzistenci.
7. Pokud je polévka příliš řídká, můžete ji zahustit připravenou směsí na zahuštění. Nechte ještě chvíli povařit, aby se chutě spojily.
8. Polévku podávejte teplou, můžete dozdobit například lžičkou smetany nebo posypat nasekanými bylinkami.

Tipy:
- Pro pikantnější variantu můžete přidat trochu chilli papričky nebo kapku tabasca.
- Pokud máte rádi křupavou texturu, můžete část brambor nechat v polévce v kusech a ne rozmixovat je úplně hladce.
- Tuto polévku můžete podávat i s opečeným chlebem nebo croutony pro zvýšení sytosti.
- Pro veganskou verzi použijte rostlinný vývar a vynechejte smetanu nebo použijte rostlinnou alternativu.