Špenát se sýrem a těstovinami recept


Špenát se sýrem a těstovinami recept.

Ingredience:
- 300 g těstovin (např. penne nebo farfalle)
- 200 g čerstvého špenátu
- 200 g sýra (může být smetanový sýr, feta nebo mozzarella)
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 150 ml smetany na vaření
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř dle chuti
- Muškátový oříšek (volitelně)

Recept:
1. Těstoviny uvařte podle návodu na obalu v osolené vodě do al dente. Poté je sceďte, ale zachovejte trochu vody z vaření.
2. Mezitím na velké pánvi na středně vysokém ohni rozehřejte olivový olej a přidejte nadrobno nasekaný česnek. Restujte, dokud nezačne být zlatavý, ale dejte pozor, aby se nepřipálil.
3. Přidejte čerstvý špenát a restujte, dokud nezvadne. Pokud používáte velkou hromadu špenátu, přidejte ho postupně.
4. K špenátu přilijte smetanu, přimíchejte sůl, pepř a nastrouhaný muškátový oříšek. Vařte na mírném ohni, dokud směs lehce nezhoustne.
5. Přidejte sýr a míchejte, dokud se úplně nerozpustí a směs se spojí.
6. Do směsi vmíchejte uvařené těstoviny. Pokud je směs příliš hustá, přidejte trochu vody z vaření těstovin, aby byla omáčka krémovější.
7. Podávejte ihned, můžete ozdobit čerstvými listy špenátu nebo dalším sýrem.

Tipy:
- Můžete přidat i jiné ingredience, jako jsou sušená rajčata, olivy nebo grilované kuřecí prsa, aby jídlo bylo pestřejší.
- Pro veganskou variantu použijte veganský sýr a smetanu.
- Aby bylo jídlo ještě aromatickější, můžete přidat také čerstvé bylinky jako bazalku nebo oregano.
- Muškátový oříšek dodá omáčce jedinečnou vůni, ale pokud ho nemáte rádi, klidně ho vynechejte.