Špenát se smetanou recept.
Ingredience:
- 500 g čerstvého špenátu (může být i mražený)
- 1 malá cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce másla
- 200 ml smetany na vaření (12% nebo více)
- Sůl
- Čerstvě mletý černý pepř
- Muškátový oříšek (volitelně)
Recept:
1. Pokud používáte čerstvý špenát, omyjte ho a odstraňte tvrdé stonky. Mražený špenát nechte předem rozmrazit a dobře vymačkejte přebytečnou vodu.
2. Na středně velké pánvi na středním ohni rozehřejte máslo.
3. Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a česnek, osmažte do zlatova.
4. Přidejte špenát. Pokud používáte čerstvý špenát, smažte ho, dokud nezměkne. Mražený špenát jen prohřejte.
5. Jakmile je špenát orestovaný, přilijte smetanu a dobře promíchejte. Ochutnejte a podle potřeby přidejte sůl, čerstvě mletý černý pepř a trochu nastrouhaného muškátového oříšku pro zvýraznění chuti.
6. Nechte směs na mírném ohni pár minut bublat, dokud se smetana lehce nezredukuje a nezhoustne. Občas promíchejte.
7. Špenát se smetanou je hotový, když má krémovou konzistenci. Podávejte teplé jako přílohu k masu nebo jako samostatný vegetariánský pokrm.
Tipy:
- Pokud preferujete jemnější chuť, můžete použít mladý špenát, který je méně hořký.
- Pro extra krémovost můžete přidat trochu strouhaného parmazánu nebo jiného tvrdého sýra.
- Špenát se smetanou je výborný také s přidáním nakrájených vařených brambor pro kompletní a sycený pokrm.
- Experimentujte s kořením – kromě muškátového oříšku můžete přidat i trochu červené papriky pro pikantnější verzi.