Špecle s brokolicovou omáčkou recept.
Ingredience:
Pro špecle:
- 250 g hladké mouky
- 1 vejce
- 100 ml vody
- špetka soli
Pro brokolicovou omáčku:
- 1 střední brokolice
- 200 ml smetany na vaření
- 2 stroužky česneku
- 50 g strouhaného parmazánu
- sůl a pepř dle chuti
- olivový olej
Recept:
1. Začneme přípravou těsta na špecle. V míse smícháme hladkou mouku, vejce, vodu a špetku soli. Vypracujeme hladké těsto, které pak necháme asi 15 minut odpočinout.
2. Mezitím si připravíme brokolicovou omáčku. Brokolici rozdělíme na růžičky a dáme vařit do osolené vody, dokud není měkká, ale stále má pevnou strukturu. Po uvaření brokolici scedíme.
3. Na pánvi na olivovém oleji osmahneme nadrobno nakrájený česnek, přidáme uvařenou brokolici, smetanu a vaříme několik minut, dokud směs nezhoustne. Nakonec vmícháme strouhaný parmazán a dochutíme solí a pepřem dle chuti.
4. Těsto na špecle rozválíme na pomoučněné pracovní ploše na tloušťku asi 5 mm a nakrájíme na malé kousky nebo proužky. Kousky těsta vaříme ve větším množství osolené vody po dobu 2-3 minut, dokud nevyplavou na povrch.
5. Uvařené špecle scedíme a smícháme s připravenou brokolicovou omáčkou.
Tipy:
- Pokud máte rádi pikantnější variantu, můžete do omáčky přidat trochu chilli papričky.
- K špecle s brokolicovou omáčkou se skvěle hodí pečené kuřecí nebo krůtí prsa jako doplněk.
- Pro ještě krémovější omáčku můžete přidat do směsi trochu mascarpone nebo smetanového sýra.
- Aby byly špecle ještě chutnější, můžete do těsta přidat nastrouhaný sýr nebo bylinky dle chuti.