Špaldový mazanec s ořechy recept.
Ingredience pro špaldový mazanec s ořechy:
- 500 g špaldové mouky
- 200 ml mléka
- 100 g másla
- 100 g cukru
- 2 vejce
- 30 g čerstvého droždí
- špetka soli
- 100 g vlašských ořechů
- kůra z 1 citronu
- 1 lžička mletého skořice
- 1 vejce na potření
- mandlové plátky na ozdobu
Recept na přípravu špaldového mazance s ořechy:
1. V míse smíchejte špaldovou mouku a špetku soli.
2. V malém hrnci ohřejte mléko, aby bylo vlažné, a rozpusťte v něm máslonásledně přidejte cukr a čerstvé droždí, nechejte 10 minut stát, dokud směs nezačne bublat.
3. Do mouky udělejte důlek, do kterého nalijte směs s droždím. Přidejte vejce, nahrubo nakrájené vlašské ořechy, citronovou kůru a mletou skořici. Vše důkladně zpracujte do hladkého těsta, které poté nechte na teplém místě kynout asi 1 hodinu, nebo dokud se objem těsta nezdvojnásobí.
4. Když je těsto nakynuté, vyklopte ho na pomoučněnou pracovní plochu a lehce ho propracujte. Poté těsto vložte do připravené formy nebo tvarujte na plechu vyloženém pečicím papírem do požadovaného tvaru.
5. Předehřejte troubu na 180°C. Mazanec potřete rozšlehaným vejcem a posypte mandlovými plátky.
6. Pečte v předehřáté troubě asi 35–40 minut, nebo dokud mazanec nezkusí zlatavou barvu. Hotový mazanec nechejte vychladnout na mřížce.
Tipy:
- Pro intenzivnější chuť můžete do těsta přidat i nasekané sušené ovoce, jako jsou rozinky nebo kandovaná kůra.
- Pokud chcete, aby byl mazanec vláčnější, můžete přidat do těsta trochu rozpuštěného medu nebo javorového sirupu.
- Mazanec je nejlepší čerstvý, ale pokud ho budete chtít skladovat, zabalte ho do utěrky a uložte ho do uzavřené nádoby, aby zůstal déle měkký.