Špaldové rohlíky recept


Špaldové rohlíky recept.

Ingredience:
- 500 g špaldové mouky
- 250 ml vlažné vody
- 1 lžička soli
- 1 lžíce medu
- 1 balení sušeného droždí (7 g)
- 2 lžíce oleje
- Trocha mouky na posypání pracovní plochy

Recept:
1. Do větší mísy prosijte špaldovou mouku. Přidejte sušené droždí a dobře promíchejte.
2. Přidejte sůl, med a olej. Postupně přilévejte vlažnou vodu a míchejte, dokud se nevytvoří hladké těsto, které se nelepí na ruce. Pokud je těsto příliš suché, přidejte trochu vody, pokud je naopak příliš mokré, přisypte mouku.
3. Těsto vyklopte na lehce pomoučenou pracovní plochu a zhruba 10 minut ho hněťte, dokud není pružné.
4. Vytvarované těsto dejte do mísy, přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout asi 1 hodinu nebo dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.
5. Po vykynutí těsto opět vyklopte na pracovní plochu, krátce propracujte a rozdělte na 8 stejných částí.
6. Každou část těsta tvarujte do podoby rohlíku a pokládejte na plech vyložený pečicím papírem.
7. Předehřejte troubu na 180°C.
8. Rohlíky nechte na plechu ještě asi 15 minut kynout, poté je vložte do předehřáté trouby a pečte 15–20 minut nebo dozlatova.
9. Upečené rohlíky vyjměte z trouby a nechte je na mřížce vychladnout.

Tipy:
- Před pečením můžete rohlíky potřít vodou nebo vejcem pro krásnější lesk.
- Pro aromatické rohlíky můžete do těsta přidat semínka (např. slunečnicová, sezamová nebo lněná).
- Pokud máte rádi křupavější kůrku, můžete do trouby na dno položit malou nádobku s vodou – vzniklá pára zajistí krásně křupavou kůrku.
- Špaldové rohlíky jsou nejlepší čerstvé, ale dobře se také hodí k mrazení. Po rozmrazení je krátce ohřejte v troubě a budou jako čerstvé.