Špaldové housky recept.
Ingredience:
- 500 g špaldové mouky (nejlépe jemně mleté)
- 1 lžíce sušeného droždí
- 1 lžička soli
- 2 lžíce olivového oleje
- 300 ml vlažné vody
- 1 lžíce medu nebo cukru (pro aktivaci droždí)
Recept:
1. V malé misce smíchejte vlažnou vodu, droždí a med nebo cukr. Nechte stát asi 10 minut, dokud směs nezačne být pěnivá.
2. Ve větší míse smíchejte špaldovou mouku a sůl. Přidejte olivový olej a směs droždí. Postupně přidávejte vodu a hněťte, až vznikne hladké a pružné těsto. Pokud je těsto příliš lepivé, přidejte trochu mouky, pokud je příliš suché, přidejte trochu vody.
3. Těsto vyklopte na pomoučenou pracovní plochu a dobře ho propracujte asi 10 minut.
4. Vložte těsto do mísy, kterou jste lehce potřeli olejem. Zakryjte čistou utěrkou nebo potravinovou fólií a nechte v teplém místě kynout asi 1 hodinu, nebo dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.
5. Po vykynutí těsto opět vyklopte na pracovní plochu a jemně ho propracujte. Rozdělte těsto na 8-10 stejně velkých kousků a formujte z nich housky.
6. Housky položte na plech vyložený pečicím papírem. Nechte je na teplém místě ještě asi 20 minut kynout.
7. Předehřejte troubu na 200°C. Housky můžete před pečením potřít vodou nebo vejcem pro lesklejší povrch.
8. Pečte v předehřáté troubě 15-20 minut, nebo dokud nejsou housky zlatavé a na povrchu křupavé.
9. Po upečení nechte housky vychladnout na mřížce.
Tipy:
- Pro aromatické housky můžete do těsta přidat bylinky jako je rozmarýn nebo tymián.
- Špaldové housky jsou ideální jak k snídani, tak i jako doplněk k polévkám nebo salátům.
- Housky můžete před pečením posypat sezamovými semínky, kmínem nebo hrubou solí pro extra chuť a texturu.
- Ujistěte se, že vaše droždí je čerstvé, aby těsto správně vykynulo.
- Pokud máte rádi vláčnější vnitřek, můžete před pečením do trouby umístit misku s vodou, která během pečení vytváří páru.