Špaldová vánočka recept.
Ingredience pro špaldovou vánočku zahrnují 500 g špaldové mouky, 200 ml mléka, 2 vejce, 80 g másla, 80 g cukru, 30 g čerstvého droždí, špetku soli, citronovou kůru z jednoho citronu, hrst rozinek, hrst nasekaných mandlí nebo ořechů a trochu rumu nebo vody na namočení rozinek.
Recept na špaldovou vánočku začíná přípravou kvásku. V malé misce smíchejte droždí s trochou cukru, přilijte trochu teplého mléka a přidejte lžíci mouky. Dobře promíchejte a nechte na teplém místě asi 15 minut vzejít. Mezitím si v míse smíchejte špaldovou mouku s cukrem a špetkou soli. Přidejte citronovou kůru, rozinky namočené v rumu nebo vodě a nasekané ořechy nebo mandle. Vejce rozšlehejte a přidejte je do mouky společně s rozpuštěným máslem a zbylým mlékem. Nakonec vmíchejte připravený kvásek.
Těsto dobře propracujte, dokud není hladké a nelepí se. Pokud je těsto příliš tuhé, přidejte trochu mléka, je-li příliš měkké, přidejte mouku. Hotové těsto přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout, dokud nedoroste na dvojnásobek svého objemu, což obvykle trvá asi 1 až 2 hodiny.
Když je těsto vykynuté, rozdělte ho na tři stejně velké části. Z každé části vyválejte dlouhý válec a ty pak upleťte do copu. Přeneste vánočku na plech vyložený pečicím papírem, přikryjte a nechte ještě asi 15 minut kynout.
Před pečením vánočku potřete rozšlehaným vejcem pro lesklý povrch. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 35–45 minut, dokud není vánočka zlatavá. Pokud začne vánočka příliš tmavnout, můžete ji přikrýt alobalem, aby se nepřipálila.
Tipy pro dokonalou špaldovou vánočku: Před přidáním rozinek do těsta je namočte do rumu nebo vody, aby byly v těstě měkké a šťavnaté. Při kynutí těsta ho udržujte na teplém místě bez průvanu, aby krásně vykynulo. Při pečení sledujte barvu vánočky, aby se nepřipálila. Po upečení nechte vánočku vychladnout na mřížce, aby nezvlhla od páry.