Špaldová polévka recept.
Ingredience:
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 mrkev
- 1 petržel (kořen)
- 1 malá kousek celeru (nebo celerová nať)
- 150 g špaldových kroupů
- 1,5 l zeleninového vývaru
- Sůl, pepř dle chuti
- Majoránka (nepovinné)
- 2 lžíce oleje (nejlépe olivového)
Recept:
1. Špaldové kroupy si předem namočte do vody, ideálně přes noc, aby se zkrátila doba vaření. Před vařením kroupy důkladně propláchněte.
2. Cibuli a česnek oloupejte a nadrobno nakrájejte. Mrkev, petržel a celer (nebo celerovou nať) očistěte a nakrájejte na menší kousky.
3. V hrnci rozehřejte olej a na něm zpěňte cibuli. Přidejte česnek, mrkev, petržel a celer a vše krátce orestujte.
4. Přidejte špaldové kroupy, promíchejte a zalejte zeleninovým vývarem. Přiveďte k varu.
5. Polévku vařte na mírném ohni do měkka, obvykle asi 30-40 minut, ale záleží na konkrétních kroupách. Během vaření polévku občas promíchejte a podle potřeby dolijte vodu.
6. Polévku dochuťte solí, pepřem a majoránkou. Vařte ještě asi 5 minut.
7. Hotovou polévku podávejte teplou, můžete ozdobit bylinkami.
Tipy:
- Pokud máte rádi hustší polévky, můžete přidat více kroupů nebo zeleniny.
- Tato polévka je výborná i s kousky kuřecího masa. Přidejte je společně se zeleninou a nechte dusit, dokud není maso měkké.
- Pro veganskou verzi se ujistěte, že používáte zeleninový vývar a vynechejte jakékoli živočišné produkty.
- Majoránku můžete nahradit jinými bylinkami dle chuti, například tymiánem nebo rozmarýnem.
- Špaldové kroupy jsou bohaté na vlákninu a bílkoviny, což činí tuto polévku výživnou a zasycující.