Spaghetti pomodoro recept.
**Ingredience:**
- 400g špaget
- 800g zralých rajčat nebo konzervovaných rajčat v nálevu
- 3 stroužky česneku
- 1 malá cibule
- 6 lžic olivového oleje
- Sůl
- Čerstvě mletý černý pepř
- Hrst čerstvé bazalky
- Parmezán na posypání
**Recept:**
1. V hrnci přiveďte vodu k varu, osolte ji a přidejte špagety. Vařte dle návodu na obalu do al dente. Po uvaření špagety sceďte, ale zachovejte asi půl hrnku vody z vaření.
2. Mezitím, na středně velké pánvi na středním ohni zahřejte olivový olej. Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a česnek, restujte do zlatova, ale dávejte pozor, aby se česnek nepřipálil.
3. Přidejte rajčata, pokud používáte čerstvá, předem je spařte, oloupejte a nasekejte. Pokud používáte rajčata v plechovce, můžete je přímo přidat do pánve. Osolte, opepřete a vařte na mírném ohni asi 20 minut, dokud omáčka nezhoustne.
4. Do omáčky vmíchejte nasekanou bazalku a přidejte špagety. Pokud je omáčka příliš hustá, přidejte trochu vody z vaření těstovin. Dobře promíchejte, aby se špagety rovnoměrně obalily omáčkou.
5. Podávejte ihned, posypané čerstvě nastrouhaným parmezánem a zdobené lístky bazalky.
**Tipy:**
- Pro intenzivnější chuť můžete do omáčky přidat lžičku cukru, který vyváží kyselost rajčat.
- Pokud máte rádi pikantnější, přidejte do omáčky špetku červené papriky.
- Pro veganskou verzi vynechte parmezán nebo ho nahraďte veganskou alternativou.
- Aby byly špagety opravdu al dente, vždycky je vařte o minutu méně, než je uvedeno na obalu. Dokončí se vaření v omáčce.
- Pro ještě bohatší chuť můžete přidat do omáčky lžíci kvalitního olivového oleje právě před podáváním.