Spaghetti alla Carbonara recept


Spaghetti alla Carbonara recept.

**Ingredience:**

- 400 g spaghetti
- 150 g pancetty nebo guanciale (italská sušená slanina z tváře nebo krku prasete)
- 100 g strouhaného Pecorino Romano sýra (alternativně Parmesan)
- 4 velké žloutky (při větším množství lidí přidejte jeden celý vejce na osobu plus jeden navíc)
- Černý pepř
- Sůl na vaření těstovin

**Recept:**

1. V hlubokém hrnci přiveďte k varu dostatečné množství vody osolené na vaření těstovin. Přidejte spaghetti a vařte al dente podle návodu na obalu.

2. Mezitím na střední teplotě rozehřejte pánev a přidejte nakrájenou pancettu nebo guanciale nakrájené na malé kousky. Restujte do křupava, asi 5 minut, ale nechte tuk na pánvi.

3. Ve velké míse smíchejte žloutky a polovinu sýra. Přidejte trochu černého pepře a dobře promíchejte do hladka.

4. Když jsou těstoviny uvařené al dente, vyjměte je pomocí kleští nebo cedníku a přidejte přímo do páně s pancettou/guanciale. Zachovejte trochu vody z vaření těstovin.

5. Sundejte pánev z ohně a přidejte těstoviny do mísy se směsí žloutků a sýra. Rychle promíchejte, přidávejte trochu vody z vaření těstovin, abyste dosáhli krémové konzistence. Není nutné přidávat všechen sýr, nechte trochu na ozdobení.

6. Podávejte ihned, posypte zbytkem sýra a přidejte trochu černého pepře na povrch.

**Tipy:**

- Důležité je, aby se při přidávání vody z vaření těstovin do směsi žloutků a sýra nestihly vejce zahřát natolik, aby se srazila. Vše by mělo být provedeno rychle a efektivně.
- Použití vody z vaření těstovin je klíčové pro dosažení krémové konzistence omáčky, protože obsahuje škrob uvolněný z těstovin.
- Pokud nemůžete najít guanciale, pancetta je dobrá náhrada, ale chutě se mohou mírně lišit. Pro autentičtější chuť se snažte sehnat guanciale.
- Jako doplněk k jídlu podávejte jednoduchý zeleninový salát a čerstvý chléb.