Špagety se třemi druhy sýra recept.
Ingredience:
- 400 g špaget
- 100 g parmazánu
- 100 g gorgonzoly
- 100 g mozzarelly
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 200 ml smetany na vaření
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř
- Čerstvá bazalka na ozdobu
Recept:
1. V hrnci přiveďte k varu dostatečné množství vody se solí a vařte špagety dle návodu na obalu do al dente.
2. Mezitím si na středním ohni rozehřejte v hluboké pánvi olivový olej a přidejte nadrobno nasekaný česnek. Nechte ho jen lehce zlatnout, aby uvolnil svou vůni, ale nepřipalujte.
3. Přidejte smetanu na vaření a nechte ji zahřát, ale nevařit.
4. Do smetany postupně za stálého míchání přidávejte nastrouhaný parmazán, nasekanou gorgonzolu a mozzarellu nakrájenou na malé kousky. Sůl a pepř dle chuti.
5. Když jsou sýry roztavené a omáčka je hladká, vmíchejte uvařené a sceděné špagety přímo do omáčky. Dobře promíchejte, aby se špagety rovnoměrně obalily omáčkou.
6. Podávejte ihned, ozdobené čerstvými listy bazalky.
Tipy:
- Pokud máte rádi výraznější chuť, můžete přidat do omáčky trochu mletého muškátového oříšku.
- Pro zvýraznění chuti můžete do omáčky přidat i trochu bílého vína. Přidejte ho po česneku a nechte ho odpařit, než přidáte smetanu.
- Pokud preferujete hustější omáčku, můžete smetanu částečně nahradit mascarpone.
- Aby se špagety nepřilepily, přidejte do vařící vody lžíci olivového oleje.
- Nezapomeňte špagety ihned po scedění vmíchat do omáčky, aby nasály co nejvíce chuti.