Špagety se šunkou recept


Špagety se šunkou recept
Špagety se šunkou jsou rychlý a chutný pokrm, který si můžete připravit během chvilky. Zde je postup, jak na to:

Ingredience:
- 400 g špaget
- 200 g šunky nakrájené na kostičky
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 200 ml smetany na vaření
- sůl a pepř podle chuti
- olivový olej
- parmazán nebo jiný tvrdý sýr na posypání
- čerstvá bazalka nebo petrželka na ozdobu

Recept:
1. V prvním kroku si připravte velký hrnec s vodou, přiveďte k varu, osolte a přidejte špagety. Vařte dle návodu na obalu, obvykle kolem 8-10 minut, aby byly al dente.
2. Mezitím na pánvi na troše olivového oleje zpěňte nadrobno nakrájenou cibuli. Jakmile začne být průhledná, přidejte na plátky nakrájený česnek a krátce osmahněte, aby se uvolnila jeho aroma.
3. Přidejte šunku nakrájenou na kostičky a smažte, dokud nezačne být křupavá.
4. Pak do pánve přilijte smetanu, promíchejte a nechte jemně provařit, aby se všechny chutě spojily. Ochutnejte a podle potřeby dochuťte solí a pepřem.
5. Uvařené špagety scedíte, ale pár lžic vody z vaření si nechte. Přidejte špagety do pánve se smetanovo-šunkovou směsí, promíchejte a případně přilijte trochu vody z vaření, aby byla omáčka krémovější.
6. Servírujte na talíře, posypejte strouhaným parmazánem a ozdobte čerstvou bazalkou nebo petrželkou.

Tipy:
- Pokud máte rádi pikantnější variantu, přidejte do omáčky trochu červené papriky nebo chilli vloček.
- Pro bohatší chuť můžete do omáčky přidat také trochu bílého vína než přidáte smetanu, a nechat alkohol odpařit.
- Místo šunky můžete použít také bacon nebo pancettu pro intenzivnější chuť.
- Zkuste špagety podávat s křupavým bílým pečivem nebo česnekovými toasty pro dokonalý gurmánský zážitek.

Dobrou chuť!