Špagety s vejcem na smetaně recept.
Ingredience:
- 400g špaget
- 4 vejce
- 200ml smetany na vaření
- 100g parmazánu (nebo jiného tvrdého sýra)
- 2 stroužky česneku
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř
- Olivový olej
- Čerstvá petržel (nepovinné)
Recept:
1. Ve velkém hrnci přiveďte vodu k varu, osolte ji a přidejte špagety. Vařte dle návodu na obalu, dokud nejsou al dente. Poté vodu sceďte, ale zachovejte asi půl šálku vody z vaření.
2. Mezitím si na středním ohni rozehřejte v pánvi trochu olivového oleje. Přidejte nadrobno nasekaný česnek a restujte, dokud nezačne vonět, ale nepřipálí se.
3. Vejce rozklepněte do misky, přidejte smetanu, nastrouhaný parmazán, sůl a pepř. Vše důkladně promíchejte.
4. K česneku na pánvi přidejte uvařené špagety a trochu vody z vaření. Promíchejte.
5. Snižte teplotu a do pánve s špagetami vmíchejte směs s vejcem a smetanou. Neustále míchejte, dokud směs nezhoustne a neobalí těstoviny. Pokud je směs příliš suchá, přidejte trochu více vody z vaření.
6. Ochutnejte a podle potřeby dochuťte solí a pepřem. Před podáváním posypte čerstvou petrželí a případně dalším parmazánem.
Tipy:
- Důležité je směs s vejcem a smetanou nevařit přímo na plameni, aby se vejce nesrazila. Všechno by mělo zhoustnout jen díky zbytkovému teplu.
- Přidání vody z vaření těstovin pomůže omáčce lépe se spojit s těstovinami díky obsahu škrobu.
- Pro extra chuť můžete do omáčky přidat i trochu uzené slaniny nebo pancetty, kterou na začátku osmahněte a pak postupujte dle receptu.
- Jídlo podávejte ihned, protože jakmile omáčka vychladne, může se stát méně krémovou.