Špagety s třešničkovými rajčátky a bazalkou recept.
Ingredience:
- špagety (dle potřeby pro počet osob)
- třešničková rajčátka (asi 250g)
- čerstvá bazalka (hrst)
- olivový olej
- strouhaný parmazán (dle chuti)
- sůl
- čerstvě mletý černý pepř
- česnek (2 stroužky)
- sušené chilli (volitelně, pro přidání pikanterie)
Recept:
1. Uvařte špagety podle návodu na obalu v osolené vodě do 'al dente'.
2. Zatímco se těstoviny vaří, rozpálte na pánvi olivový olej. Přidejte nadrobno nakrájený česnek (a sušené chilli pokud používáte) a nechte chvíli orestovat, dokud česnek nezačne zlátnout.
3. Přidejte na poloviny nebo čtvrtiny nakrájená třešničková rajčátka a nechte na mírném ohni, dokud se nezačnou rozpadat, přibližně 5 minut.
4. Odložte pár lístků bazalky na ozdobu a zbytek nahrubo nasekejte a přidejte do pánve s rajčátky. Osolte a opepřete dle chuti.
5. Sceděné špagety přidejte přímo do pánve s rajčátky a bazalkou. Promíchejte, aby se špagety obalily omáčkou a chutěmi.
6. Podávejte ihned po dochucení, posypané strouhaným parmazánem a ozdobené zbylými lístky bazalky.
Tipy:
- Pro ještě intenzivnější chuť můžete do omáčky přidat lžíci rajčatového koncentrátu.
- Jestliže máte rádi trochu křupava, můžete rajčátka před přidáním na pánev upéct v troubě s olivovým olejem, česnekem a bylinkami.
- Aby byly špagety perfektně 'al dente', je dobré je z vody vyjmout o 1-2 minuty dříve, než doporučuje balení. Dokončí se vařit v omáčce a perfektně se s ní spojí.
- Pro veganskou verzi vynechte parmazán nebo jej nahraďte veganskou alternativou.