Špagety s hovězím a zeleninou recept


Špagety s hovězím a zeleninou recept.

- Ingredience

- 400 g špaget
- 300 g hovězího masa (mletého nebo na kostky)
- 1 větší cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 mrkev
- 1 paprika (červená nebo žlutá)
- 400 g rajčatového protlaku nebo loupaných rajčat v konzervě
- 2 lžíce olivového oleje
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř
- Čerstvá bazalka nebo oregano (podle chuti)

- Recept

1. Cibuli a česnek oloupejte a jemně nakrájejte. Mrkev očistěte a nakrájejte na menší kostičky. Papriku také omyjte, vyčistěte a nakrájejte na kostičky.
2. Na velké pánvi rozehřejte olivový olej a přidejte nakrájenou cibuli. Restujte, dokud cibule nezezlátne. Poté přidejte česnek a krátce osmažte.
3. Přidejte hovězí maso na pánev. Rozdělte je na menší kousky a restujte, dokud nebude maso ze všech stran hnědé.
4. Následně přidejte nakrájenou mrkev a papriku. Vše promíchejte a restujte společně několik minut.
5. Poté přidejte rajčata (protlak nebo loupaná rajčata), sůl a pepř. Dobře promíchejte. Přikryjte a nechte na mírném ohni vařit asi 15-20 minut, dokud zelenina nezměkne.
6. Mezitím si uvařte špagety podle návodu na obalu. Po uvaření je sceďte.
7. Hotovou omáčku ochutnejte a případně dochuťte. Nakonec přidejte čerstvou bazalku nebo oregano.
8. Na talíře rozdělte špagety a na ně nandejte hovězí a zeleninovou omáčku.

- Tipy

- Pro bohatší chuť omáčky můžete přidat lžíci tomatového protlaku navíc.
- Pokud máte rádi pikantnější, přidejte do omáčky trochu chilli nebo papričky cayenne.
- Pro zjemnění chuti můžete do omáčky přidat lžíci cukru; to pomůže vyvážit kyselost rajčat.
- Místo hovězího můžete použít i kuřecí maso nebo pro vegetariánskou variantu můžete maso vynechat a přidat více zeleniny nebo třeba lilek.
- K podávání můžete přidat nastrouhaný parmezán nebo pecorino sýr pro ještě lepší chuť.