Sójový segedín recept


Sójový segedín recept.

Sójový segedín je chutná a zdravá alternativa tradičního maďarského jídla, které obvykle obsahuje vepřové maso a kysané zelí. V této vegetariánské verzi využijeme sójové kostky jako náhradu masa.

Ingredience:
- 200 g sójových kostek
- 500 g kysaného zelí
- 2 střední cibule
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 1 lžíce sladké papriky
- 1 lžička majoránky
- 2 stroužky česneku
- 1 bobkový list
- Sůl a pepř podle chuti
- 200 ml zeleninového vývaru
- 2 lžíce hladké mouky
- 200 ml smetany pro vaření (rostlinné varianty pro vegany)

Recept:
1. Sójové kostky nejprve namočte podle návodu na obalu, nejlépe v zeleninovém vývaru, aby nasákly chuť.
2. Na pánvi na oleji osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova.
3. Přidejte namočené a vymačkané sójové kostky, osmažte dozlatova.
4. Přisypte sladkou papriku, majoránku, prolisovaný česnek a bobkový list, krátce osmahněte.
5. Přidejte kysané zelí, promíchejte a podlijte zeleninovým vývarem. Nechte pod pokličkou dusit na mírném ohni asi 20 minut.
6. V malé misce smíchejte mouku se smetanou a tento rozmícháný směs pomalu přilévejte do pánve, neustále míchejte, aby se omáčka nezatvrdla a byla hladká.
7. Vařte dalších 10 minut, dokud omáčka nezhoustne. Ochutnejte a případně dochuťte solí a pepřem.
8. Podávejte s knedlíkem nebo vařenými bramborami.

Tipy:
- Pokud máte rádi pikantnější jídla, přidejte do segedínu trochu chilli papričky nebo paprikové pasty.
- Pro ještě bohatší chuť můžete před přidáním zelí do směsi přidat trochu rajčatového protlaku.
- Tento recept je velmi variabilní, můžete experimentovat s různými bylinkami a kořením dle vaší chuti.
- Pokud dodržujete veganskou stravu, ujistěte se, že smetana pro vaření je rostlinného původu.