Smetanový koláč s meruňkami a žmolenkou recept


Smetanový koláč s meruňkami a žmolenkou recept.

Ingredience:

Pro těsto:
- 200 g hladké mouky
- 100 g másla
- 70 g cukru
- 1 vejce
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- Špetka soli

Pro náplň:
- 500 g meruněk (přibližně 8-10 ks)
- 200 ml smetany ke šlehání (33-36% tuku)
- 2 vejce
- 100 g cukru
- 1 vanilkový cukr

Pro žmolenku:
- 100 g hladké mouky
- 50 g másla
- 50 g cukru

Recept:

1. Předehřejte troubu na 180°C. V míse smíchejte mouku, cukr, prášek do pečiva a špetku soli. Přidejte změklé máslo a vejce. Rukama zpracujte těsto, dokud nevznikne hladká, jednolitá hmota. Těsto pak rozprostřete do formy na koláč (nejlépe s odnímatelným dnem) a vytvořte okraj asi 2 cm vysoký.

2. Meruňky umyjte, rozpulte, odstraňte pecky a nakrájejte na menší kousky. Rozložte je rovnoměrně na těsto v koláčové formě.

3. Ve velké míse smíchejte smetanu, vejce, cukr a vanilkový cukr. Tuto směs rovnoměrně rozlijte přes meruňky.

4. Pro žmolenku smíchejte v misce mouku, cukr a máslo. Prsty tvořte drobné kousky a žmolenku rovnoměrně rozsypejte na vrch koláče.

5. Pečte v předehřáté troubě asi 40-45 minut, než koláč zezlátne a žmolenka bude křupavá.

6. Nechte koláč před podáváním vychladnout na mřížce.

Tipy:
- Pro intenzivnější chuť můžete přidat do náplně trochu mandlového extraktu.
- Pokud máte rádi křupavější žmolenku, můžete do ní přidat nasekané mandle nebo ořechy.
- Smetanový koláč s meruňkami je vynikající podávaný lehce zchladlý, ale můžete ho jíst i teplý, případně s kopečkem vanilkové zmrzliny.
- Ujistěte se, že meruňky jsou zralé a šťavnaté, aby koláč měl dostatek chuti a vlhkosti.