Smetanové řízky se sýrem recept


Smetanové řízky se sýrem recept.

Smetanové řízky se sýrem patří mezi oblíbené a výjimečně chutné pokrmy, které mohou obohatit každý rodinný oběd nebo večeři. Příprava je relativně jednoduchá a výsledek stojí za to. Zde je postup, jak na to.

- Ingredience:

- 4 vepřové řízky
- sůl a pepř dle chuti
- 1 stroužek česneku
- 150 g tvrdého sýra
- 200 ml smetany na vaření
- 1 lžička hořčice
- olej nebo máslo na smažení
- 1 cibule
- 1 lžíce hladké mouky

- Recept:

1. Řízky opláchněte, osušte a lehce je naklepejte. Ochutíte je solí a pepřem.
2. Na pánvi rozehřejte trochu oleje nebo másla a řízky na ní z obou stran krátce opečte, dokud nezískají zlatavou barvu. Poté je vyjměte a odložte stranou.
3. V témže tuku osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova, přidejte prolisovaný česnek a krátce osmahněte.
4. Poté přidejte lžíci mouky, zamíchejte a nechte mouku lehce zpěnit.
5. Přilijte smetanu, přidejte hořčici a promíchejte, dokud omáčka nezhoustne.
6. Řízky vložte zpět do pánve s omáčkou. Na každý řízek navrch nastrouhejte tvrdý sýr.
7. Přiklopte poklicí a na mírném ohni dusíte cca 10 minut, dokud sýr nerozteče a řízky nejsou měkké.
8. Podávejte s vaší oblíbenou přílohou, například s bramborovou kaší nebo vařenými brambory.

- Tipy:

- Pro pikantnější variantu můžete přidat do omáčky trochu mleté papriky nebo chilli.
- Pokud máte rádi bylinky, zkuste do omáčky přidat trochu tymiánu nebo rozmarýnu pro výraznější chuť.
- Sýr na řízky můžete použít jakýkoliv tvrdý sýr dle vaší chuti, velmi dobře se hodí například gouda nebo eidam.
- Nezapomeňte při podávání ozdobit čerstvými bylinkami pro zvýraznění chuti i vizuálního dojmu.

Přejeme dobrou chuť!