Smetanové řezy s ovocem recept


Smetanové řezy s ovocem recept.

**Ingredience:**

Těsto:
- 200 g hladké mouky
- 100 g másla
- 70 g cukru moučka
- 1 vejce
- 1 lžička prášku do pečiva

Krém:
- 500 ml smetany ke šlehání
- 200 g bílého jogurtu
- 100 g cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 10 g želatinového prášku

Dále:
- Ovoce dle chuti (jahody, kiwi, banány, borůvky apod.)
- Želatina na přeliv

**Recept:**

1. Nejprve si připravte těsto. V míse smíchejte mouku, cukr moučka a prášek do pečiva. Přidejte máslo pokojové teploty a vejce. Zpracujte těsto, které následně rozválejte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte v předehřáté troubě na 180°C asi 20 minut nebo dozlatova. Nechte vychladnout.

2. Připravte krém. Smetanu ke šlehání vyšlehejte do tuha, postupně přidávejte cukr a vanilkový cukr. V malém množství vody nejprve rozpustěte želatinový prášek, nechejte nabobtnat a poté zahřejte, dokud se úplně nerozpustí (nezahřívejte příliš, jen do rozpuštění). Smíchejte s bílým jogurtem a postupně za stálého míchání přilévejte do vyšlehané smetany.

3. Na vychladlé těsto rovnoměrně rozetřete krém. Na krém naskládejte ovoce dle vlastního výběru.

4. Připravte želatinu na přeliv podle návodu na obalu a nechte ji mírně vychladnout, aby nebyla příliš horká. Poté ji opatrně nalijte přes ovoce.

5. Nechte řezy v lednici odpočinout nejméně 3-4 hodiny, ideálně přes noc, aby se krém dobře ztuhl a spojil s ovocem.

**Tipy:**

- Místo bílého jogurtu můžete použít mascarpone pro ještě krémovější chut.
- Před podáváním můžete řezy posypat ještě moučkovým cukrem nebo kokosovou strouhankou pro dekorativní efekt.
- Pokud vám zůstala bílá želatina, můžete ji barvit potravinářskými barvami, aby lépe ladila s použitým ovocem.
- Aby bylo ovoce na řezech hezké a čerstvé, používejte kvalitní, zralé, ale pevné kusy a řezy konzumujte nejlépe do dvou dnů.