Smetanové muffiny s borůvkami recept


Smetanové muffiny s borůvkami recept.

Ingredience:

- 200 g hladké mouky
- 150 g cukru
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1/4 lžičky soli
- 100 ml smetany ke šlehání
- 2 velká vejce
- 75 ml rostlinného oleje
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 200 g borůvek (čerstvých nebo mražených)

Recept:

1. Předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia a připravte si formu na muffiny, kterou vystelte papírovými košíčky.
2. V jedné míse smíchejte mouku, cukr, prášek do pečiva a sůl.
3. V jiné míse promíchejte smetanu, vejce, rostlinný olej a vanilkový extrakt.
4. Tekuté ingredience přilijte k suchým a míchejte jen do spojení. Snažte se směs nepřemíchat.
5. Nakonec opatrně vmíchejte borůvky.
6. Těsto rozdělte do připravených košíčků, každý naplňte zhruba do 3/4.
7. Pečte 20-25 minut nebo dokud vrcholky muffinů nebudou pevné na dotek a špejle vložená do středu muffinu vyjde čistá.
8. Nechte muffiny chvilku vychladnout ve formě a poté je vyjměte a nechte úplně vychladnout na mřížce.

Tipy:

- Pokud používáte mražené borůvky, není nutné je předem rozmrazovat. Přidávejte je přímo z mrazáku, aby se vám těsto neobarvilo.
- Pro extra křupavou kůrku na muffinech můžete před pečením posypat vrch trochou hrubého cukru.
- Aby byly muffiny extra nadýchané, ujistěte se, že všechny ingredience jsou v pokojové teplotě před přípravou.
- Pro zpestření můžete přidat i jiné ovoce, jako jsou maliny nebo kousky čokolády.