Smetanová pórková polévka s bramborem recept


Smetanová pórková polévka s bramborem recept.

Ingredience:
- 3 středně velké brambory
- 2 stonky pórku
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 50 g másla
- 1 l zeleninového vývaru
- 200 ml smetany na vaření
- sůl a pepř dle chuti
- muškátový oříšek dle chuti
- pažitka nebo petrželka na ozdobu

Recept:
1. Připravte si brambory, které oloupejte a nakrájejte na kostky. Pórek očistěte a nakrájejte na kroužky. Cibuli a česnek oloupejte a nadrobno nakrájejte.
2. Na velkém hrnci rozpusťte máslo a přidejte nakrájenou cibuli a česnek. Restujte, dokud nezměknou a nezačnou být průsvitné.
3. Přidejte nakrájený pórek a restujte další 3 minuty. Poté přidejte nakrájené brambory a zamíchejte.
4. Zalijte zeleninovým vývarem a přiveďte k varu. Snížte teplotu a vařte, dokud brambory nebudou měkké, což by mělo zabrat přibližně 15–20 minut.
5. Jakmile jsou brambory měkké, můžete polévku rozmixovat ponorným mixérem přímo v hrnci nebo ji přelít do mixéru a rozmixovat na hladkou směs.
6. Polévku vraťte do hrnce, přidejte smetanu a přiveďte opět k varu. Ochutnejte a podle potřeby dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem.
7. Nechte pár minut jemně probublávat na mírném ohni a poté polévku můžete servírovat.

Tipy:
- Pokud máte rádi křupavou texturu, můžete přidat na panvičce opečené kousky slaniny nebo krutony.
- Pro veganskou verzi polévky použijte olej místo másla a smetanu nahraďte kokosovým mlékem nebo jinou rostlinnou smetanou.
- Polévku můžete ozdobit nasekanou pažitkou nebo petrželkou, která dodá svěží chuť a krásný vzhled.