Smetanová polévka s medvědím česnekem recept


Smetanová polévka s medvědím česnekem recept.

Smetanová polévka s medvědím česnekem je jarní klasikou, která potěší nejen svým výrazným aroma a chutí, ale i prospěšnými účinky medvědího česneku. Připravme si tuto lahodnou polévku společně.

- Ingredience:
- 1 středně velká cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 brambory
- 100 g medvědího česneku
- 500 ml zeleninového vývaru
- 200 ml smetany na vaření
- 2 lžíce oleje
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř
- Na ozdobu: smetana a medvědí česnek

- Recept:
1. Cibuli a česnek oloupejte a nasekejte na drobno. Brambory oloupejte a nakrájejte na malé kostičky.
2. V hrnci zahřejte olej a na něm zpěňte cibuli dozlatova. Přidejte česnek, chvíli osmahněte, ale dejte pozor, aby se nezbarvil.
3. Přidejte nakrájené brambory, promíchejte a zasypěte vším zeleninovým vývarem. Vařte, dokud nejsou brambory měkké, což zhruba trvá 15 minut.
4. Mezitím medvědí česnek důkladně omyjte a nasekejte. Část nechte stranou na ozdobu.
5. Jakmile jsou brambory měkké, přidejte nasekaný medvědí česnek do hrnce, promíchejte a vařte ještě asi 2 minuty.
6. Odstavte hrnec z ohně a směs rozmixujte ponorným mixérem na hladkou polévku.
7. Přilijte smetanu, osolte, opepřete a dobře promíchejte. Polévku ještě chvíli ohřejte, ale nevařte.
8. Polévku podávejte teplou, ozdobenou pár kapkami smetany a nasekaným medvědím česnekem.

- Tipy:
- Pokud chcete polévku zahuštit, můžete přidat více brambor nebo použít trochu kukuřičného škrobu rozmíchaného ve vodě.
- Pro veganskou variantu použijte rostlinnou smetanu místo smetany na vaření.
- Medvědí česnek je možné sbírat na jaře v lese, ale vždy se ujistěte, že sbíráte správnou rostlinu, abyste předešli případnému zaměnění s jedovatými rostlinami.
- Pokrm se skvěle doplňuje opečeným chlebem nebo krutony.

Tato jemně pikantní, krémová polévka je dokonalým jarním jídlem, které rozjasní váš stůl. Užijte si její přípravu i degustaci!