Smetanová polévka s cuketou a fazolemi recept.
Ingredience:
- 1 středně velká cuketa
- 1 plechovka bílých fazolí (400g)
- 1 malá cibule
- 2 stroužky česneku
- 500 ml zeleninového vývaru
- 200 ml smetany na vaření (12% nebo více)
- 2 lžíce olivového oleje
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- Čerstvá petrželka nebo pažitka na ozdobu
Recept:
1. Příprava zeleniny: Cuketu omyjte, očistěte a nakrájejte na menší kostičky. Cibuli a česnek oloupejte a nadrobno nakrájejte.
2. Restování cibule: Na středně velkém ohni rozehřejte v hluboké pánvi nebo v hrnci olivový olej a přidejte nakrájenou cibuli. Restujte, dokud cibule nezezlátne, poté přidejte česnek a restujte další 1 minutu.
3. Přidání cukety: Do pánve přidejte nakrájenou cuketu, osolte, opepřete a restujte asi 5 minut, dokud cuketa nezměkne.
4. Vaření polévky: Přidejte zeleninový vývar a nechte polévku přejít k varu. Pak snižte teplotu a nechte vařit asi 10 minut, aby se chutě propojily.
5. Přidání fazolí: Fazole sceďte, propláchněte a přidejte do polévky. Vařte dalších 5 minut.
6. Dochucení a smetana: Polévku dochuťte solí a pepřem podle chuti. Nakonec vmíchejte smetanu a nechte polévku na mírném ohni prohřát, ale už nevařte, aby smetana nezraňovala.
7. Servírování: Polévku podávejte teplou, ozdobenou čerstvou petrželkou nebo pažitkou.
Tipy:
- Pokud máte rádi pikantnější jídla, přidejte do polévky trochu červené papriky nebo chilli vloček.
- Pro bohatší texturu můžete část polévky rozmixovat tyčovým mixérem přímo v hrnci a poté vmíchat zpět do zbytku polévky.
- Místo bílých fazolí můžete použít i jiné druhy fazolí, například červené nebo černé.
- Tato polévka se dobře doplňuje s křupavým chlebem nebo topinkami.