Smetanová omáčka s hlívou ústřičnou recept


Smetanová omáčka s hlívou ústřičnou recept.

Ingredience:
- 500g hlívy ústřičné
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 200ml smetany na vaření
- 2 lžíce oleje nebo másla
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř
- Čerstvá petržel nebo pažitka na ozdobu

Recept:
1. Cibuli a česnek oloupejte a nasekejte na drobno.
2. Na pánvi rozehřejte olej nebo máslo a restujte na něm cibuli až dozlatova. Poté přidejte česnek a restujte ještě asi minutu.
3. Hlívu ústřičnou očistěte a roztrhejte na menší kousky. Přidejte ji na pánev k cibuli a česneku. Restujte, dokud hlíva nezměkne a nezačne se mírně zlátit.
4. Přilijte smetanu, osolte, opepřete a promíchejte. Nechte lehce bublat na mírném ohni, dokud omáčka nezhoustne. Průběžně promíchávejte.
5. Jakmile dosáhnete požadované konzistence omáčky, ochutnejte a případně dochuťte solí a pepřem.
6. Omáčku před podáváním posypte nasekanou petrželí nebo pažitkou.

Tipy:
- Pokud máte rádi pikantnější variantu, můžete do omáčky přidat i trochu chilli papričky nebo kapku ostré paprikové omáčky.
- Tato omáčka výborně doplňuje těstoviny, knedlíky nebo pečené brambory.
- Pro bohatší chuť můžete přidat do omáčky trochu bílého vína nebo žlutého melounu, který přidejte do pánve společně se smetanou.