Smetanová bramborová kaše s pohankou recept


Smetanová bramborová kaše s pohankou recept.

Smetanová bramborová kaše s pohankou je netradiční, ale velmi chutná varianta klasické bramborové kaše. Kombinace brambor, smetany a pohanky je nejen výživná, ale i zajímavá na chuť. Tady je recept a pár tipů, jak si ji připravit.

- Ingredience:

- 500 g brambor
- 100 g pohanky
- 150 ml smetany ke šlehání (nebo kysané smetany pro lehčí variantu)
- 50 g másla
- Sůl podle chuti
- Pepř podle chuti
- Muškátový oříšek (volitelně)
- Čerstvá petrželka na ozdobu

- Recept:

1. Brambory omyjte, oloupejte a nakrájejte na menší kousky. Dejte je vařit do osolené vody, dokud nejsou měkké, což obvykle trvá asi 15-20 minut.
2. Mezitím pohanku propláchněte pod tekoucí vodou. Vařte ji v mírně osolené vodě podle návodu na balení, obvykle asi 15 minut. Pak slijte přebytečnou vodu.
3. Jakmile jsou brambory měkké, slijte z nich vodu a vrátíte je zpět do hrnce. Přidejte máslo a začněte je šťouchat, dokud nezískáte hladkou kaši.
4. Ke kaši přidejte vařenou pohanku, smetanu, sůl, pepř a muškátový oříšek (pokud používáte). Dobře promíchejte, dokud se všechny ingredience nespojí a kaše není krémová.
5. Před servírováním můžete kaši dochutit čerstvě nasekanou petrželkou.

- Tipy:

- Pokud chcete učinit kaši ještě bohatší a krémovější, můžete přidat více másla nebo smetany.
- Smetanu můžete nahradit mlékem pro lehčí variantu, ale výsledek nebude tak bohatý a krémový.
- Pro zvýšení nutriční hodnoty můžete do kaše přidat i vařenou zeleninu, například brokolici nebo mrkev.
- Pokud máte rádi křupavou texturu, můžete na kaši přidat opražené pohankové kroupy.
- Tato kaše se skvěle hodí jako příloha k masovým jídlům, ale může být i samostatným chodům, pokud ji obohatíte o zeleninu nebo kousky pečeného masa.

Tento recept na smetanovou bramborovou kaše s pohankou je jednoduchý a rychlý způsob, jak připravit výživnou a uspokojivou přílohu nebo jídlo. Experimentujte s přísadami a najděte svou oblíbenou kombinaci chutí!