Smažený květák s domácím dipem recept


Smažený květák s domácím dipem recept.

**Ingredience:**

Pro smažený květák:
- 1 středně velký květák
- 100 g hladké mouky
- 150 ml mléka
- 2 vejce
- Sůl a pepř podle chuti
- Strouhanka pro obalení
- Olej pro smažení

Pro domácí dip:
- 200 g zakysané smetany
- 1 stroužek česneku
- 2 lžíce nasekaného čerstvého kopru (nebo pažitky)
- Sůl a pepř podle chuti

**Recept:**

1. Květák očistěte a rozdělte na menší růžičky. V hrnci přiveďte vodu k varu, osolte ji a květák v ní blanšírujte 2-3 minuty, poté vyjměte a nechte okapat.
2. V míse smíchejte mouku, mléko, vejce, sůl a pepř, dokud nezískáte hladké těsto.
3. Každou růžičku květáku obalte nejdříve v těstě a poté ve strouhance.
4. V hluboké pánvi rozehřejte dostatek oleje a smažte květák dozlatova. Hotové růžičky vyjměte a nechte okapat na papírových ubrouscích.
5. Pro dip utřete zakysanou smetanu s prolisovaným česnekem, koprem (nebo pažitkou), solí a pepřem.
6. Podávejte smažený květák teplý s připraveným dipem.

**Tipy:**

- Pro křupavější obal můžete použít směs strouhanky a kukuřičných lupínků rozdrcených na drobné kousky.
- Při smažení se snažte nepřeplnit pánev, aby se květák rovnoměrně smažil a nelepil se k sobě.
- Dip můžete ochutit i jinými bylinkami dle vaší chuti nebo přidat trochu citronové šťávy pro osvěžující chuť.
- Pokud hledáte zdravější variantu, můžete květák místo smažení upéct v troubě na pečícím papíru dozlatova.