Smažené zeleninové kuličky recept.
Ingredience:
200 g cizrny (namočené přes noc)
1 střední cibule
2 stroužky česneku
1 mrkev
1 malá cuketa
1 hrst petrželky
1 lžička koriandru
1 lžička mletého kmínu
100 g strouhanky
Sůl a pepř dle chuti
Olej na smažení
Recept:
Cizrnu scedíte a rozmixujete v mixéru na hladkou hmotu. Cibuli a česnek nakrájíte nadrobno a přidáte k cizrně. Mrkev a cuketu nastrouháte a spolu s nasekanou petrželkou je vmícháte do cizrny. Ochutíte koriandrem, kmínem, solí a pepřem.
Vše důkladně promícháte a postupně přidáváte strouhanku, dokud směs není dostatečně tuhá na tvarování. Z hmoty tvoříte kuličky o velikosti vlašského ořechu.
V hluboké pánvi rozehřejete olej a kuličky v něm smažíte dozlatova z každé strany.
Tipy:
Pokud chcete zeleninové kuličky udělat bezlepkové, můžete použít bezlepkovou strouhanku nebo je obalit v mletých oříšcích.
Pro pikantní variantu přidejte do směsi trochu chilli papričky nebo několik kapek chilli omáčky.
Smažené zeleninové kuličky podávejte s jogurtovým dipem nebo tatarskou omáčkou. Jsou výborné i jako příloha k hlavním jídlům nebo v salátu.