Smažené vepřové kousky s cibulí na citrusech recept


Smažené vepřové kousky s cibulí na citrusech recept.

- Ingredience

- 500 g vepřového masa (nejlépe krkovice nebo plec)
- 2 středně velké cibule
- 1 velký pomeranč
- 1 citron
- 50 ml olivového oleje
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- 1 lžička papriky
- 3 stroužky česneku
- Čerstvá petržel nebo koriandr pro ozdobu

- Recept

1. Vepřové maso očistěte a nakrájejte na menší kousky, přibližně 2x2 cm. Cibule oloupejte a nakrájejte na tenké půlkruhy. Česnek oloupejte a jemně nasekejte.
2. V hluboké pánvi nebo woku rozehřejte olivový olej. Přidejte maso a restujte ho, dokud z něj neodpaří voda a začne se zlatavě opékat. Občas promíchejte.
3. K masu přidejte nakrájenou cibuli a česnek. Restujte společně, dokud cibule nezměkne a nezíská zlatavou barvu.
4. Mezitím si připravte citrusy. Pomeranč a citron důkladně umyjte, osušte a nastrouhejte z nich kůru. Poté je rozkrojte a vymačkejte z nich šťávu.
5. K masu s cibulí přidejte nastrouhanou kůru, šťávu z citrusů, papriku, sůl a pepř. Dobře promíchejte.
6. Směs dusíme na středním ohni, dokud maso není plně uvařené a šťáva z citrusů se trochu nezredukuje. To obvykle trvá asi 10-15 minut. Pokud je směs příliš suchá, můžete přidat trochu vody nebo další šťávu z citrusů.
7. Hotový pokrm posypte čerstvou petrželí nebo koriandrem a ihned podávejte.

- Tipy

- Pro ještě intenzivnější chuť nechte maso marinovat v šťávě z citrusů, olivovém oleji, česneku, soli a pepři v lednici alespoň 30 minut před vařením.
- Pokud máte rádi pikantní, přidejte do směsi pár kapek chilli omáčky nebo trochu červené chilli papričky.
- Tento pokrm výborně doplňuje rýže nebo pečené brambory a čerstvý zeleninový salát.
- Pokud dáváte přednost méně mastné verzi, můžete použít místo olivového oleje kokosový olej nebo vařit maso na grilu a cibuli s česnekem jemně osmahnout na pánvi s minimálním množstvím oleje.