Smažené koblížky recept.
Smažené koblížky jsou oblíbenou sladkostí, která může sloužit jako výborné odpolední pohoštění nebo jako sladký závěr rodinného oběda. Připravit si je můžete sami doma, a to podle následujícího receptu.
**Ingredience:**
- 500 g hladké mouky
- 250 ml mléka
- 30 g čerstvého droždí
- 70 g cukru
- 2 žloutky
- 50 g rozpuštěného másla
- špetka soli
- kůra z jednoho citronu
- olej na smažení
- marmeláda nebo jiná náplň dle chuti
- cukr moučka nebo vanilkový cukr na posypání
**Recept:**
1. V menším hrnci zahřejte mléko tak, aby bylo vlažné, a rozpusťte v něm droždí společně s lžící cukru. Nechte stát na teplém místě asi 10 minut, dokud směs nezačne pracovat.
2. V míse smíchejte hladkou mouku, zbytek cukru, žloutky, rozpuštěné máslo, špetku soli a citronovou kůru.
3. Do směsi přilijte kvásek a vypracujte hladké, nelepivé těsto. Pokud je těsto příliš tuhé, přidejte trochu mléka. Pokud je naopak příliš lepivé, přisypejte mouku.
4. Těsto přikryjte a nechte na teplém místě kynout asi hodinu, nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem.
5. Na pomoučené pracovní ploše vyválejte těsto na tloušťku asi 1 cm a vykrajujte z něj kruhy. Do středu každého koblížku můžete přidat lžičku marmelády nebo jiné náplně.
6. Na pánvi rozpalte dostatek oleje pro smažení a smažte koblížky z obou stran dozlatova. Hotové koblížky vyndejte a nechte okapat na papírových utěrkách.
7. Ještě teplé koblížky obalte v cukru moučka nebo vanilkovém cukru.
**Tipy:**
- Před smažením nechte koblížky ještě asi 15 minut odpočinout, aby trochu nakynuly.
- Aby byl olej na smažení v ideální teplotě, zkuste do něj vhodit malý kousíček těsta. Pokud se začne okamžitě zlatit, je olej připraven.
- Jako náplň můžete použít nejen marmeládu, ale také čokoládovou pastu, tvaroh nebo dokonce kousky ovoce.
- Pro extra křupavou kůrčičku můžete do těsta přidat trochu rumu nebo jiného alkoholu, který dodá koblížkům nejen skvělou chuť, ale i zajímavou texturu.