Smažené chumáče recept


Smažené chumáče recept.

Ingredience na smažené chumáče zahrnují hlavně mouku, mléko, vejce, droždí, cukr a sůl. Dále je potřeba olej pro smažení a podle chuti můžete přidat vanilkový cukr nebo skořici.

Recept na smažené chumáče začíná přípravou těsta. Nejdříve si v míse smícháte mouku s cukrem a špetkou soli. V jiné misce rozmícháte mléko s droždí, přidáte vejce a vše důkladně promícháte. Tuto směs poté nalijete do mouky a zpracujete v hladké těsto. Těsto nechte na teplém místě kynout asi hodinu, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

Po vykynutí si z těsta utrháváte malé kousky, které tvarujete do malých kuliček. Tyto kuličky nechte ještě asi 15 minut odpočinout. Mezitím si v hluboké pánvi rozpalte dostatek oleje. Když je olej horký, opatrně do něj vkládáte kuličky těsta a smažíte z každé strany dozlatova. Hotové chumáče vyndejte a nechte okapat na papírových utěrkách.

Tipy pro dokonalé smažené chumáče:
1. Před tvarováním kuliček si můžete navlhčit ruce vodou, aby se vám těsto nelepilo.
2. Olej nesmí být příliš horký, aby chumáče dozlatova usmažily, ale uvnitř zůstaly syrové.
3. Po usmažení chumáče můžete obalit v cukru smíchaném se skořicí pro další chuťový rozměr.

Takto připravené chumáče jsou skvělou pochoutkou k čaji nebo kávě. Dobrou chuť!