Smažená treska v bylinkách s chipsy recept


Smažená treska v bylinkách s chipsy recept.

**Ingredience:**
- 4 filety tresky (asi 150 g každá)
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 citron (nastrouhaná kůra a šťáva)
- 2 stroužky česneku (nasekané)
- Směs čerstvých bylinek (například petržel, kopr, tymián), nasekané
- 500 g brambor na chipsy
- Olej na smažení

**Recept:**
1. Brambory oloupejte a nakrájejte na tenké plátky, ideálně pomocí mandolíny pro rovnoměrnou tloušťku. Dejte je do misky s ledovou vodou, aby z nich odstranila přebytečný škrob. Poté je důkladně osušte.
2. V hrnci zahřejte dostatečné množství oleje pro smažení. Brambory smažte v několika várkách, dokud nejsou zlatavé a křupavé. Hotové chipsy vyjměte a osolte.
3. Tresky osolte a opepřete. Na pánvi rozehřejte olivový olej a přidejte nasekaný česnek. Jakmile česnek začne vonět, přidejte filety tresky. Smažte je z každé strany 3-4 minuty, až budou křupavé a zlaté.
4. K tresce přidejte nastrouhanou kůru a šťávu z citronu a směs bylinek. Vše promíchejte a nechte rybu prohřát společně s bylinkami a citronem.
5. Tresku podávejte s připravenými chipsy a podle chuti ozdobte čerstvými bylinkami.

**Tipy:**
- Ujistěte se, že máte dostatečně rozpálený olej pro smažení chipsů, aby byly opravdu křupavé.
- Nechte rybu odpočinout pár minut po smažení, aby se šťáva rozložila zpět do masa a ryba zůstala šťavnatá.
- Přidání trochy citronové šťávy na chipsy po smažení jim dodá příjemnou osvěžující chuť.
- Pokud máte možnost, použijte čerstvé bylinky pro nejlepší chuť.