Smažená kuřata recept


Smažená kuřata recept.

Smažená kuřata jsou oblíbeným jídlem po celém světě. Existuje mnoho variací, ale základní princip přípravy zůstává podobný. Tady je jednoduchý recept, který můžete zkusit doma.

Ingredience:
- 1 kg kuřecích stehenních řízků nebo prsíček bez kosti a kůže
- 2 šálky buttermilku (lze nahradit směsí mléka a citronové šťávy)
- 2 šálky hladké mouky
- 1 lžíce soli
- 1 lžíce mleté papriky
- 1 lžička mletého černého pepře
- 1 lžička česnekového prášku
- 1 lžička cibulového prášku
- 1 lžička sušeného oregana nebo tymiánu
- Olej pro smažení (řepkový, slunečnicový nebo arašídový)

Příprava:
1. Marinování kuřete: V misce smíchejte buttermilk s 1/2 lžíce soli a 1/2 lžíce papriky. Přidejte kuřecí kousky a nechte marinovat v lednici alespoň 1 hodinu, ideálně přes noc.

2. Příprava směsi na obalení: V jiné misce smíchejte mouku, zbylou sůl, papriku, černý pepř, česnekový a cibulový prášek, oregano (nebo tymián). Dobře promíchejte.

3. Obalování kuřete: Vyjměte kuřecí kousky z marinády a nechte přebytečnou marinádu okapat. Poté obalte každý kus směsí mouky ze všech stran. Pro extra křupavou vrstvu můžete tento krok opakovat.

4. Smažení: V hluboké pánvi nebo hrnci rozpalte olej na středně vysokou teplotu (oleje by mělo být dost na to, aby kuřecí kousky byly ponořené). Smažte kuřecí kousky po částech, aby byla mezi nimi volná místa, asi 6-8 minut z každé strany nebo dokud nejsou zlatavě hnědé a uvnitř plně uvařené.

5. Podávání: Smažené kuřecí kousky vyjměte a nechte je okapat na papírových ručnících. Podávejte teplé.

Tipy:
- Křupavost: Pro extra křupavost můžete do směsi na obalování přidat trochu kukuřičného škrobu.
- Pikantnost: Chcete-li přidat trochu štiplavosti, přimíchejte do směsi na obalování trochu mletého čili nebo cayenského pepře.
- Uchování: Pokud máte smažené kuře zbylé, uložte ho v lednici a pro opětovné ohřátí použijte troubu nebo toastovač, aby si zachovalo svou křupavost.

Pamatujte, že klíčem k úspěchu je dobře rozpálený olej a nechat kuře dostatečně dlouho marinovat, aby bylo šťavnaté a plné chuti.