Slunečnicový chléb domácí recept


Slunečnicový chléb domácí recept.

- Ingredience

- 500 g pšeničné chlebové mouky
- 7 g suchého droždí
- 1 lžíce cukru
- 2 lžičky soli
- 300 ml vlažné vody
- 100 g slunečnicových semínek
- 2 lžíce olivového oleje

- Recept

1. V míse smíchejte mouku, suché droždí, cukr a sůl.
2. Přidejte vlažnou vodu a olivový olej, a začněte hníst těsto. Když se těsto začne spojovat, přidejte slunečnicová semínka.
3. Vypracujte hladké, pružné těsto. Pokud je těsto příliš suché, přidejte trochu vody, pokud je naopak moc lepivé, přisypejte mouku.
4. Těsto přikryjte čistým utěrkem a nechte v teplém místě kynout asi 1 hodinu, než zdvojnásobí svůj objem.
5. Po vykynutí těsto krátce propracujte na pomoučené pracovní ploše, formujte do požadovaného tvaru a vložte do vymazané formy na chléb.
6. Předehřejte troubu na 200 stupňů Celsia.
7. Povrch chleba lehce nařízněte ostrým nožem a posypte několika slunečnicovými semínky.
8. Pečte v předehřáté troubě 30-35 minut, nebo dokud chléb nezní dutě, když na něj klepnete ze spodu.
9. Po upečení nechte chléb chladnout na mřížce.

- Tipy

- Pro křupavější kůrku můžete do trouby na dno umístit malou nádobu s vodou během pečení.
- Experimentujte s přidáním různých semínek nebo ořechů do těsta pro různé varianty chuti.
- Chléb uchovávejte zabalený v utěrce nebo pečícím papíru, aby zůstal déle čerstvý.
- Pokud máte rádi tmavší chléb, můžete část pšeničné mouky nahradit celozrnnou moukou.