Slovenská kapustnica recept.
Slovenská kapustnica je tradiční slovenská polévka, která se často podává o Vánocích, ale je vhodná i jako výživný hlavní chod v chladných měsících. Její příprava není složitá, ale vyžaduje trochu času a lásky. Základem kapustnice jsou kysané zelí, uzené maso, huby a několik dalších ingrediencí, které společně vytvářejí bohatou a výraznou chuť.
- Ingredience
- 500 g kysaného zelí
- 250 g uzeného masa (např. klobása, bůček nebo uzené žebro)
- 2 střední brambory
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 200 g sušených hub nebo čerstvých hub podle dostupnosti
- 1 lžíce sádla nebo oleje
- 2 bobkové listy
- 1 lžička majoránky
- 1 lžička sladké papriky
- Sůl a pepř podle chuti
- 2 lžíce hladké mouky (volitelně pro zahuštění)
- Kysaná smetana pro podávání
- Recept
1. Sušené houby předem namočte do vody a nechte je několik hodin nabobtnat. Pokud používáte čerstvé houby, tento krok vynechte.
2. Cibuli a česnek oloupejte a nasekejte nadrobno. Brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky.
3. Na sádle nebo oleji osmahněte cibuli dozlatova, přidejte česnek, majoránku a papriku a krátce osmažte.
4. Přidejte nakrájené uzené maso a restujte pár minut.
5. Přidejte odceděné kysané zelí, bobkové listy, nakrájené brambory a houby. Vše promíchejte.
6. Zalijte vodou tak, aby byly všechny ingredience ponořené, a přiveďte k varu.
7. Polévku vařte na mírném ohni asi hodinu. Pokud polévka příliš zhoustne, přidejte trochu vody.
8. Pokud chcete polévku zahustit, smíchejte mouku s trochou vody a za stálého míchání ji přilijte do polévky.
9. Polévku ochutnejte a podle potřeby dochuťte solí a pepřem.
10. Kapustnici podávejte teplou, na talíři ji můžete dozdobit lžící kysané smetany.
- Tipy
- Pro ještě bohatší chuť můžete přidat klobásu nebo jiné uzené maso.
- Kapustnica je výborná i druhý den, kdy se chutě ještě více prolnou.
- Pokud jste vegetariáni, uzené maso vynechte a místo něj přidejte více hub a zeleniny.
S touto polévkou zahřejete tělo i duši a navodíte pravou zimní atmosféru ve vaší domácnosti. Užijte si její přípravu a hlavně – dobrou chuť!