Slepované perníčky recept.
Ingredience:
Pro perníčky:
- 500 g hladké mouky
- 200 g moučkového cukru
- 1 vejce
- 100 g másla nebo margarínu
- 150 g medu
- 1 lžička jedlé sody
- 2 lžičky perníkového koření
Pro slepování a zdobení:
- 100 g moučkového cukru
- 1 bílek
- citronová šťáva
- barviva podle přání
Recept:
1. V míse smíchejte mouku, moučkový cukr, perníkové koření a jedlou sodu.
2. V malém hrnci nechte rozpustit máslo s medem. Nechte mírně vychladnout.
3. Do směsi s moukou přidejte vejce a směs másla s medem. Vypracujte hladké těsto.
4. Těsto zabalte do potravinové fólie a nechte odpočinout v lednici alespoň 2 hodiny, ideálně přes noc.
5. Vyválejte těsto na pomoučněné pracovní ploše na tloušťku asi 3 mm a vykrajujte různé tvary.
6. Perníčky pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 8–10 minut, dokud nejsou pevné na dotek.
7. Nechte perníčky úplně vychladnout.
Slepovací poleva:
1. Smíchejte moučkový cukr, bílek a několik kapek citronové šťávy. Vyšlehejte do hladka.
2. Polevou slepte dva a více perníčků dohromady nebo ji použijte na zdobení.
3. Nechte polevu ztuhnout.
Tipy:
- Těsto na perníčky můžete připravit i několik dní dopředu. Čím déle odpočívá, tím jsou perníčky po upečení měkčí.
- Pokud chcete mít perníčky opravdu měkké, uložte je po upečení a vychladnutí do uzavřené nádoby společně s kouskem jablka nebo pomerančové kůry. Jablko či kůra dodají perníčkům vlhkost a pomohou je změkčit.
- Pro zpestření chuti můžete do těsta přidat i nastrouhanou kůru z citronu nebo pomeranče.
- Při zdobení použijte fantazii. Můžete kreslit tenké linky, pokrýt celé perníčky nebo použít různé barvy polevy a posypů.