Slepice s citronovou omáčkou recept


Slepice s citronovou omáčkou recept.

- Ingredience

- 1 celá slepice
- 2 stroužky česneku
- 1 citron
- 200 ml kuřecího vývaru
- 100 ml smetany na vaření
- 1 lžička kukuřičného škrobu
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř
- Olivový olej
- Čerstvá petržel na ozdobu

- Recept

1. Předehřejte troubu na 180°C.
2. Slepici důkladně opláchněte pod studenou vodou a osušte. Zvenku i zevnitř ji osolte a opepřete.
3. Česnek oloupejte a pokrájejte na plátky. Citron rozkrojte a vymačkejte z něj šťávu.
4. Do břicha slepice vložte česnek a půlku citronu. Slepici zavřete pomocí kuchyňských špejlí nebo ji zašijte kuchyňským provázkem.
5. Slepici položte na pekáč, pokapejte olivovým olejem a přidejte zbylou polovinu citronu nakrájenou na plátky.
6. Pečte v předehřáté troubě přibližně 1,5 hodiny nebo dokud není slepice upečená. Během pečení slepici několikrát polijte výpečkem.
7. Vezměte slepici z trouby a nechte ji před podáváním odpočinout.
8. Mezitím připravte omáčku. Do malého hrnce přilijte kuřecí vývar, přidejte citronovou šťávu a vařte, dokud se objem nezredukuje na polovinu. Poté přilijte smetanu a nechte povařit, dokud omáčka nezhoustne. Pokud je omáčka příliš řídká, můžete ji zahustit kukuřičným škrobem rozmíchaným v troše vody.
9. Slepicí podávejte s citronovou omáčkou a posypte čerstvě nasekanou petrželí.

- Tipy

- Pro intenzivnější chuť můžete do břicha slepice přidat vedle česneku a citronu také bylinky, jako je tymián nebo rozmarýn.
- Pokud chcete křupavou kůrčičku, během posledních 10 minut pečení zvyšte teplotu v troubě na 200°C.
- Před podáváním nechte slepici alespoň 10 minut odpočinout, aby se šťávy uvnitř slepice rozložily rovnoměrně. To zajistí, že maso bude šťavnaté a chutné.
- Omáčku můžete ochutit ještě kůrou z citronu pro extra citronový nádech.