Šlehačkový dort s ovocem recept
Ingredience pro šlehačkový dort s ovocem:
- 4 vejce
- 200 g cukru
- 200 g hladké mouky
- 1/2 prášku do pečiva
- 250 ml smetany ke šlehání
- 2 lžíce cukru moučka
- vanilkový extrakt
- čerstvé ovoce (jahody, maliny, borůvky, kiwi apod.)
- želatinový základ nebo ovocný želé pro fixaci ovoce
Recept:
1. Začneme přípravou korpusu. Vejce s cukrem šleháme, dokud směs nezhoustne a nezpění. Postupně přisypáváme mouku smíchanou s práškem do pečiva a mícháme opatrně, abychom nevybílili vzduch z těsta.
2. Těsto vlijeme do formy vyložené pečicím papírem a pečeme přibližně 25 minut při 180 °C, nebo dokud není korpus zlatavý a na dotyk pružný.
3. Po upečení necháme korpus vychladnout, poté ho vyklopíme a případně překrojíme na vrstvy.
4. Smetanu ke šlehání vyšleháme s cukrem moučka a několika kapkami vanilkového extraktu do tuha.
5. Na spodní část korpusu naneseme vrstvu šlehačky, poklademe očištěným a nakrájeným ovocem a přiklopíme druhou polovinou korpusu.
6. Celý dort obalíme zbylou šlehačkou a ozdobíme zbylým ovocem.
7. Pro fixaci ovoce na povrchu dortu použijeme želatinový základ nebo ovocný želé, které necháme ztuhnout.
Tipy:
- Pro extra vlhký korpus můžete na vykrojené vrstvy aplikovat trochu ovocné šťávy nebo likéru.
- Při šlehání smetany ujistěte se, že smetana i mísa jsou velmi studené, pomůže to k lepšímu výsledku.
- Dort je nejlepší konzumovat do dvou dnů, jelikož čerstvé ovoce rychle ztrácí svou kvalitu a šťavnatost.