Šlehačkové perníčky recept


Šlehačkové perníčky recept.

- Ingredience
- 250 g hladké mouky
- 125 g moučkového cukru
- 1 vejce
- 125 ml šlehačky
- 1 lžička jedlé sody
- 2 lžičky perníkového koření
- špetka soli

- Recept
1. Ve velké míse smíchejte mouku, moučkový cukr, perníkové koření, jedlou sodu a špetku soli.
2. Přilijte šlehačku a přidejte vejce. Vše důkladně promíchejte, až vznikne hladké těsto. Pokud je těsto příliš lepivé, přisypte trochu mouky. Pokud je naopak příliš suché, přidejte trochu šlehačky.
3. Těsto zabalte do potravinářské folie a nechte v chladničce odpočinout alespoň 1 hodinu, ideálně přes noc.
4. Vyjměte těsto z chladničky a na pomoučeném vále ho vyválejte na tloušťku přibližně 5 mm.
5. Pomocí formiček vykrajujte perníčky a pokládejte je na plech vyložený pečicím papírem.
6. Perníčky pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 10–12 minut, dokud nejsou lehce zlatavé.
7. Po upečení nechte perníčky na plechu chvíli odpočinout a poté je přeneste na mřížku, aby zcela vychladly.

- Tipy
- Před pečením můžete perníčky potřít rozšlehaným vejcem nebo mlékem pro lepší lesk.
- Po upečení a vychladnutí můžete perníčky ozdobit polevou z moučkového cukru smíchaného s malým množstvím vody nebo citronové šťávy.
- Přidejte do těsta kandované ovoce nebo čokoládové kousky pro různé chuťové varianty.
- Perníčky můžete skladovat v uzavřené nádobě, kde vydrží několik týdnů měkké a čerstvé.